Topattracties

Isla Margarita heeft enorm veel te bieden. Natuurlijk zijn de stranden wereldberoemd maar er is veel meer te vinden op dit paradijselijke eiland. Zo zijn er leuke dorpjes waar de inwoners u gastvrij onthalen en enkele attracties die u absoluut niet mag missen. Wij hebben ze op een rijtje gezet zodat u in een oogopslag kunt zien wat u zeker moet gaan bezoeken tijdens een vakantie op het schitterende Isla Margarita!

El Faro

De vuurtoren van Porlamar (El Faro de la Puntilla) is het meest indrukwekkende historische herkenningspunt van de stad. Dit is een goede plek voor een spectaculaire foto. Hier liggen fotogenieke boten afgemeerd, ziet u grote aantallen pelikanen rusten en zullen de kleuren van de lucht en de zee voor u poseren. U kunt de vuurtoren vinden ten oosten van Calle La Marina.

Nationaal park Laguna de la Restinga

Wanneer u een blik werpt op de landkaart van Isla Margarita, ontdekt u vijf beschermde natuurgebieden. Uitsluitend het nationale park Laguna de La Restinga is gemakkelijk toegankelijk en een bezichtiging waard. Een boottochtje door de lagune hoort tot de topattracties van Isla Margarita. De circa 100 m2 grote lagune vormt min of meer de verbinding tussen het oostelijke en westelijke deel van het eiland. Het natuurgebied bestaat uit mangrovebossen en smalle waterwegen met tot de verbeelding sprekende namen als ‘De tunnel van de verliefden’ of ‘De liefdestuin’.

Een boottochtje door de lagune wordt in het algemeen gecombineerd met een oponthoud aan het lange, smalle strand. Schaduw vindt u hier niet, dus neem crèmes, een hoed of pet tegen de zon mee. De bootjes vertrekken vanaf de embarcadero (steiger) bij de hoofdingang. Elk bootje biedt plaats aan maximaal vijf passagiers. De boottocht kost maar een paar dollar. Het tarief geldt per boot, niet per persoon. Restaurants of kiosken zijn bij de ingang en aan het strand gevestigd. De ingang ligt vlak bij de weg naar Boca del Río, voor de brug rechts. Vanuit Porlamar kunt u de Laguna de Restinga voor een paar cent met de bus bereiken. In de hotels en bij de tourorganisaties in Porlamar en aan Playa El Agua worden excursies van een halve dag naar de lagune aangeboden.

Openingstijden:

Dagelijks geopend van 08.00 – 17.00.

El Valle

Elke folder vermeldt El Valle, een bedevaartplaatsje aan de voet van de 8oo meter hoge Sierra Copey (het beschermde gebergte in het midden van het eiland), 10 kilometer ten noorden van Porlamar. Voluit luidt de plaatsnaam El Valle del Espíritu Santo (Dal van de Heilige Geest). Het plaatsje was de eerste hoofdstad van het eiland tot La Asunción om strategische redenen die functie in 1594 overnam. Er is nog enige koloniale architectuur in het dorpscentrum te zien, maar de hoofdattractie van El Valle is de suikerzoete, roze kerk met spitse, neogotische torens en vensters. In de kerk wordt de afbeelding bewaard van de Virgen del Valle. De Maagd is de beschermheilige van de vissers en tevens de patroonheilige van de bewoners van Nueva Esparta en van het oosten van Venezuela. Het feest van de Virgen del Valle wordt jaarlijks op 8 september in El Valle met een processie gevierd. Het kleine religieuze museum naast de kerk is uiteraard aan de Maagd gewijd. Microbusjes pendelen bijna continu tussen Porlamar en El Valle. Indien u met een huurauto onderweg bent, kunt u van El Valle over een mooie landelijke route verder rijden naar La Asuncion (5 kilometer) via het dorpje La Sierra.

Castillo De Santa Rosa

Het Santa Rosa Fort werd strategisch gebouwd in een vallei om de pas van zuid naar noord te controleren. Het fort werd gebouwd in 1680. Het fort domineert La Asuncion en op deze plek werden heel wat oorlogen uitgevochten. In één van de gevangenissen van het fort werd de 16 jaar oude zwangere vrouw van de revolutionaire held Juan Bautista Arismendi gevangen genomen en baarde zij een kind. Helaas wist de baby het niet te overleven.

Entreeprijzen:

De toegang is gratis.

Openingstijden:

Dagelijks geopend van 08.00 – 18.00.

Playa El Agua

Beslist het aantrekkelijkste en populairste strand van het eiland is Playa El Agua, in het noordoosten. Dit lange witte palmenstrand voldoet aardig aan de verwachtingen van de vakantiegangers. U kunt er strandstoelen en parasols huren, en zonaanbidders worden er vanuit de luie stoel bediend door de obers van de lange reeks strandpaviljoens. Handelaren sjouwen langs het strand met verse visgerechten, tropische vruchten en cocktails, met T-shirts, zonnebrillen, sieraden of andere waren die de toeristen zouden kunnen interesseren.

Langs het strand is een aantal comfortabele hotels en bungalowparken verrezen. Sommige toeristen vinden het een nadeel dat er geen dorpje bij Playa El Agua is en evenmin een gezellige boulevard om ’s avonds te flaneren, zoals ze dat misschien van badplaatsen aan de Middellandse Zee gewend zijn. Voor vertier bent u aangewezen op de gezellige strandpaviljoens en de hotelbars. De enige winkel is de moderne supermarkt aan de doorgaande weg. Wie wil winkelen of even weg wil uit deze toeristenenclave, moet naar Porlamar. Minpunten van Playa El Agua zijn de sterke branding en stroming; ga nooit te ver in het water. Bovendien heerst er op bepaalde tijden een regelrechte kwallenplaag die zwemmen onmogelijk maakt. De meeste hotels beschikken over een zwembad om deze nadelen op te vangen.

Tussen Playa El Agua en Porlamar rijden van ’s ochtends vroeg tot het invallen van de duisternis om uiterlijk 19.00 regelmatig busjes. U kunt ze aan het strand en de doorgaande weg met een handgebaar aanhouden. De rit van 28 kilometer duurt ongeveer 40 minuten.