Praktische informatie

Accommodatie

Overnachten doet u op Isla Margarita natuurlijk het liefste dicht bij het strand. Playa El Agua is dan vanwege het schitterende palmenstrand de voor de hand liggende keus. In het laagseizoen zijn de prijzen er voor een overnachting vergelijkbaar met die in de rest van het land, maar in het hoogseizoen schuiven ze in alle hotels een categorie omhoog.

Adressen zijn er niet. Playa El Agua bestaat uit een weg langs het strand en een aantal zijweggetjes waaraan de hotels verspreid liggen. De hotels aan de overige stranden van Isla Margarita liggen tamelijk geïsoleerd. Het zijn luxe resorts met alles erop en eraan. Gezelliger is het in de stad Porlamar. Wie voor de stad opteert, verblijft het beste in één van de middenklassenhotels in de buurt van de hoofdstraat, de Avenida Santiago Mariño, of aan het stadstrand Playa Bella Vista. Het kleine aantal hotels aan de Playa El Yaque valt in de categorie aardige middenklasse en is compleet ingesteld op de windsurfers.

Beste reistijd

U kunt Isla Margarita en Venezuela het hele jaar door bezoeken. Het regenseizoen (invierno) duurt in principe van midden april tot begin november, maar de natuur laat zich uiteraard niet programmeren. De regenval kan eerder beginnen of juist op zich laten wachten, vroeger of later ophouden. Regentijd betekent niet dat het dag in dag uit regent, maar dat er bijna dagelijks korte, maar bijzonder hevige tropische buien kunnen vallen. Het is doorgaans eerder verfrissend dan dat het de toerist overlast bezorgd.

Het regenseizoen is de rustige periode en de temperaturen zijn dan nog steeds aangenaam warm. Een pluspunt is verder dat de watervallen hun imposante, maximale volume bereiken. Daar staat weer tegenover dat u er tijdens de regentijd rekening mee moet houden dat de tafelbergen en de Salto Ángel vaker in de wolken zijn gehuld, de muggenplaag toeneemt en diverse kolkende rivieren vol onzichtbare rotsblokken moeilijk tot nauwelijks bevaarbaar zijn.

Tijdens de Europese wintermaanden is het in Venezuela zomer (verano): het droge seizoen. In sommige gebieden, vooral in het westen en de Llanos, kan de hitte dan haast ondragelijk worden, maar u kunt altijd afkoeling zoeken in de zee of in de bergen. Het enige minpunt is dat aan het eind van de droge periode, ongeveer maart-april, de waterstand van talrijke rivieren juist weer te laag is om ze te bevaren. Bovendien is er dan van de Salto Ángel niet veel meer over dan een dun straaltje.