Activiteiten

Op Isla Margarita kom je niet alleen om te genieten van zon, zee en cultuur. U kunt er ook aan allerlei activiteiten deelnemen.

Hiking

Isla Margarita heeft de ideale omstandigheden om te hiken. Het eiland wordt gedomineerd door veel beboste heuvels en bergen maar het kent ook minder dicht begroeide stukken. Een aanrader is een wandeling op de Sierra, de hoogste berg van het eiland. Er is een mooie route uitgezet. Wel zijn er enkele moeilijke stukken. Zo moet u over enkele grote rotsen klimmen maar dat mag voor de gemiddelde wandelaar geen probleem vormen.

U doet er verstandig om een gids mee te nemen. Deze laat u dan de mooiste delen van het eiland zien. Daarnaast hebben de lokale gidsen veel verstand van de aanwezige natuur en dierensoorten. Zo weten ze precies waar slangen en spinnen zich schuilhouden. Zonder enig probleem worden deze dieren ontdekt en vol trots aan u getoond. Natuurlijk wordt er tijdens de tocht geleefd van het land. Zo kunt u genieten van de allerverste ananassen die u zelf heeft geplukt!

Kitesurfen

Kitesurfen is een relatieve nieuwe sport die de laatste tijd sterk aan populariteit heeft gewonnen. Op Isla Margarita kunt u dan ook naast goed windsurfen goed kitesurfen. Hét kitestrand en windsurfstrand van Isla Margarita heet El Yaque. Dit strand ligt vlak bij het vliegveld. Het strand is zeer mooi en de aanwezige palmbomen zorgen voor de echte tropische sfeer. Helaas is het kitestrand is maar 75 meter lang. De overige 300 meter van Playa El Yaque wordt opgeëist door de windsurfers. Het strand daar loopt van noord naar zuid en de wind komt iedere dag uit het noordoosten.

Het kitestrandje ligt op het noordelijkste deel van het strand en daardoor kunt u af en toe in het vaarwater van de windsurfers terecht komen. Dit gebeurt vooral als de wind even wegvalt. Over en weer worden dan wat boze blikken uitgewisseld maar dan trekt de wind weer aan en gaat iedereen zijn eigen gang weer. De beginnende kitesurfer heeft echter op Isla Margarita weinig te zoeken. Door de vlagerige wind is het zeer moeilijk de controle te behouden zodat het allemaal wat stuntelig overkomt. Maar met een beetje geluk staat er continue wind en dan kan zelfs de beginners de sport snel onder de knie krijgen. Voor de ervaren kitesurfer is het eiland echter hét paradijs!

Paardrijden

Een schitterende manier om het westen van Isla Margarita te verkennen is te paard. Zowel beginners als gevorderden kunnen op de Ranch Cabatucanen Macanao een paard huren. Het managepersoneel kiest voor u een geschikt paard uit. Zo krijgen de beginners paarden toegewezen die goed luisteren en hun wilde haren hebben verloren. Er bestaat een mogelijkheid tot vrij rijden maar daarvoor moet u wel beschikken over de nodige capaciteiten. Het is verstandiger en wellicht leuker om deel te nemen aan een georganiseerde tour. Tweemaal daags, in de ochtend en in de namiddag, kan men op de Ranch Cabatucanen Macanao mee met een paardrijdtocht.

Bij een paardrijdtocht zit inbegrepen:

– transportatie naar de ranch en terug naar het hotel

– een korte instructieles

– een volledige paardrijduitrusting

– een twee uur durende rijtocht

– na afloop een heerlijke versnapering

De kosten voor deze paardrijdtocht bedragen $45,00 per persoon. Als u met meerdere personen komt, dient u van te voren te reserveren. Dan is er ook te onderhandelen over de prijs!

Parasailing

Door de altijd aanwezige wind kunt u op Isla Margarita deze gigantisch leuke watersport uitstekend beoefenen. Op lang niet alle stranden wordt parasailing aangeboden. Alleen op de toeristische stranden zoals Playa El Agua en Playa Puerto Cruz kunt u hangende aan een parachute uitkijken over het schitterende eiland. Parasailing is een combinatie tussen wind en water. Op het strand of op een platform dat drijft in de zee krijgt u een parachute omgegespt. Vervolgens wordt u met een kabel vastgemaakt aan een speedboot die vervolgens langzaam gas geeft en u de lucht in trekt. Over het algemeen laat men de kabel ongeveer honderd meter vieren zodat u ongeveer op een hoogte van 60 meter kunt genieten van het schitterende uitzicht.

Deze tak van sport is erg leuk en ook geschikt voor kleine kinderen. Kleine kinderen vormen altijd een tandem met een instructeur. Dit voor in het geval er is iets misgaat. Vaak wordt er ook eerst op het strand geoefend. Maar als u niet de lucht in durft, kunt u natuurlijk altijd nog op het strand kijken naar de andere mensen die het wel durven.

Snorkelen

Voor de kust van Isla Margarita kunt u perfect snorkelen. Door het kristalheldere water kunt u de onderwaterwereld zeer goed bewonderen. Als u gaat snorkelen, komt u onder andere zee-engels, bonito’s, vlindervissen, palingen, modderkruipers, zwaardvissen, trompetvissen en tonijnen tegen. De grootste kans om deze schitterende vissen te zien, is bij de beschermde eilandengroep Los Roques. Los Roques is het best bewaarde geheim in de Caribbean. Het is een beschermde eilanden-groep en ligt op 176 kilometer ten noorden van Caracas. Het is één van de grootste Marine National Parcs in de Caribbean. Los Roques biedt uitzonderlijk mooie suikerwitte zandstranden en kristalhelder warm zeewater, beslaat 50 eilandjes, en wordt omgeven door mangroves en koraalriffen. Los Roques geldt als een van ’s werelds mooiste gebieden om te duiken en te snorkelen. De duik-onderneming Sesto Continente verzorgt dag- en nacht duikmogelijkheden. Het duikcentrum beschikt over de modernste apparatuur, is lid van de PADI vereniging en de Venezolan Federation of Underwater Activities. Vlakbij Isla Margarita ligt de eilandengroep Los Frailes. Ook hier kunt u uitstekend snorkelen en duiken. Er worden diverse excursies naar Los Frailes aangeboden.

Tenslotte nog enkele tips om het plezier van het snorkelen te vergroten en de onderwaterwereld intact te houden.

– Tijdens het snorkelen heeft u helemaal niet in de gaten dat de zon op uw rug en benen brandt. Het is daarom ten zeerste aan te raden om een T-shirt te dragen tijdens het snorkelen, vooral als u nog weinig in de zon hebt gezeten. Gebruik ook goede beschermingsmiddelen tegen zonnebrand.

– Wees zo verstandig om de vissen niet te voeren. Vissen kunnen hierdoor erg wild en zelfs agressief worden.

– Wees ook zo verstandig om de vissen met rust te laten. De meeste snorkelaars weten niet welke vissen gevaarlijk zijn. Zo kunnen bepaalde vissen giftig zijn of scherpe stekels hebben. Laat u dus niet verleiden tot het aaien van een mooi uitziende vis.

– Ga vooral niet op het koraal staan. Koraal kan hierdoor afbreken en afsterven. Koraal kunt u eenvoudig beschadigen door er met uw flippers tegen aan te trappelen. Snorkel dus voorzichtig als u zich bevindt in ondiepe wateren.

– Alles wat u onderwater tegenkomt, hoort daar en niet in een of andere vitrinekast in Nederland. Neem dus niks mee uit het water en zeker geen koraal. Dit is nog strafbaar ook!

– U doet er verstandig aan om niet alleen te gaan snorkelen. U weet nooit wat er kan gebeuren. Een krampaanval kunt u zo krijgen en dan is hulp van een buddy echt noodzakelijk.

Vissen

Breng een dagje door op het water om te gaan diepzeevissen. Zo ervaart u wat veel van de lokale vissers van Isla Margarita dagelijks meemaken. Maar terwijl zij gebruik maken van netten sleept u het aas aan een haak voort in hetzelfde gebied dat de lokale vissers bevaren. Dit is een unieke ervaring en u heeft zelfs de kans om dolfijnen en walvissen te zien, evenals de zeevogels die de Los Frailes eilanden bewonen. Als u deelneemt aan een georganiseerde vistocht vertrekt u rond 09.15 – 09.30 vanuit El Tirano richting Los Frailes. U wordt vanuit uw hotel of appartement opgehaald en de opstaptijd hangt dus een beetje af waar u zich op het eiland bevindt. Aan boord is een Engelssprekende gids en indien u vragen heeft, schroom dan niet deze te stellen.

De tocht begint met een rondje om de schitterende Los Frailes eilanden, terwijl de boot het aas voortsleept. Hier zijn geregeld dolfijnen en zelfs walvissen te zien en natuurlijk een hoop zeevogels. Na deze mooie tocht gaat u naar een soort vissersboerderij waar u kunt genieten van een heerlijke lunch, compleet met alcoholische drankjes en/of frisdrank. Na de lunch wordt het vissen voortgezet op een andere locatie rond de eilanden. Tijdens deze tocht is alles inbegrepen. Zo wordt u dus opgehaald en heeft u de beschikking over de visbenodigdheden zoals hengel, molen, aas en kunstaas. Tijdens de tocht heeft u ook nog de mogelijkheid om te snorkelen. De terugtocht richting El Tirani is rond 15.30 – 16.00 gepland. U bent dan rond 16.30 terug in uw hotel en een schitterende ervaring rijker.

Wat en hoeveel u precies gaat vangen is van tevoren natuurlijk nooit bekend. Dit is helemaal afhankelijk van de dag en de weersomstandigheden in het gebied. Dit gebied varieert van week tot week maar de soorten die u kunt verwachten zijn echte roofvissen als de tonijn, wahoo, zeebaars, bonito, koningsmakreel, barracuda en nog veel meer. De prijs per persoon ligt rond de $75,00 en er kunnen maximaal 6 personen mee. U kunt de boot natuurlijk ook zelf afhuren voor een dag. In dat geval betaalt u $300.

Windsurfen

Bij ervaren windsurfers is Isla Margarita een begrip. Playa El Yaque geldt als één van de toplocaties van de wereld en is al in verschillende windsurfmagazines beschreven. Highspeed, beach- en waterstarts zijn de trefwoorden voor de kenners. De pluspunten van deze locatie zijn de constante passaatwind (windkracht 4 tot 5 het hele jaar door en uit dezelfde richting), het warme water, de geringe golfslag en het langzaam aflopende strand. Voor ervaren windsurfers is met volle snelheid van Playa El Yaque naar het eiland Coche surfen het summum. Coche staat bekend als één van de beste locaties ter wereld voor highspeedsurfing.

Alles aan Playa El Yaque draait om windsurfen. Aan het witte zandstrand met schaarse palmen zijn alleen een paar comfortabele hotels gevestigd, met windsurfscholen waar merkuitrustingen te huur zijn en cursussen worden aangeboden, ook voor beginners. Strandstoelen en parasols ontbreken niet. Voor vertier bent u op de hotelbars aangewezen. Het windsurfparadijs ligt afgelegen achter het vliegveld, op ongeveer 30 kilometer van Porlamar en is alleen met een taxi te bereiken.

Zeilen

De zeilcondities voor de kust van Isla Margarita zijn ideaal. Overdag is er bijna geen bewolking en is het lekker warm. De temperatuur van het zeewater schommelt rond de 26°C dus een verfrissende duik levert geen koude rillingen op. Er waait altijd een stevige wind zodat het heerlijk zeilen is. Tussen 15.00 en 17.30 is de wind meestal op zijn sterkst. In de maanden december tot en met juni is het mogelijk om een snelheid van 25 knopen te behalen. In de piekmaanden februari en maart zijn snelheden tot boven de 30 knopen mogelijk. In de omgeving van Isla Margarita kunt u schitterende zeiltochten maken. Ten zuiden van Isla Margarita liggen op een halve dag zeilen de eilanden Coche en Cubague. Hier kunt u schitterende duiken maken. In het noordoosten ligt de eilandengroep Los Frailes.

Iets verder ligt het tropische eiland Los Testigos. Op dit eiland wonen nog traditionele vissers en die leven nog het oude leven. Voor hen geen technische snufjes. Er worden dan ook maar weinig mensen toegelaten tot dit eiland. Ten westen ligt de schitterende archipel Los Roques. Hier vindt u mooie zandstranden, kristalhelder water en schitterende koraalbanken. De ideale plek om te snorkelen. U kunt in de verschillende havens van Isla Margarita een zeilboot huren. Desgewenst wordt er gezorgd voor bemanning zodat u onbekommerd kunt genieten. Kijk voor meer informatie op onderstaande website.

Zwemmen

Na een slopende vlucht van enkele uren wilt u natuurlijk niks liever dan een verfrissende duik in de schitterende zee. U moet er echter wel rekening mee houden dat de zee voor de kust van Isla Margarita een zeer sterke onderstroming heeft. Er zijn zodoende veel kuilen en muien die levensgevaarlijk kunnen zijn. Vooral bij Playa el Aqua verdrinken jaarlijks enkele mensen omdat ze te ver de zee ingegaan. U doet er verstandig aan om zich nooit achter de golven te begeven. Hier is de stroming namelijk het sterkst. Echt baantjes trekken op de open zee is dan ook niet aan te raden voor de gemiddelde zwemmer. Alleen geoefende zwemmers, die weten wat de risico’s zijn, kunnen deze stroming aan.